فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:24 Issue: 1, 2018

Internal Medicine Today
Volume:24 Issue: 1, 2018

  • تاریخ انتشار: 1396/12/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهسا آقاعلی مارنانی، محبوبه مدنی* صفحات 1-6
    اهداف
    ترکیبات لیپوپپتیدی باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس از یک سری آمینواسید و زنجیره اسید چرب ساخته شده اند و فعالیت ضدقارچی قوی در برابر طیف گسترده ای از مخمرهای بیماری زا دارند. این تحقیق با هدف استخراج و ارزیابی اثر ضدقارچی ترکیبات لیپوپپتیدی تولیدشده توسط باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس M13RW01 بومی اصفهان، علیه مخمرهای کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا گلابراتا، کاندیدا کروزئی، کاندیدا پاراپسیلوسیس و کاندیدا تروپیکالیس انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی، باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینسM13RW01 در محیط تخمیری PGY (پپتون- گلوکز- عصاره مخمر) اصلاح شده برای 72 ساعت کشت داده شد. سپس ترکیبات لیپوپپتیدی تولیدشده در محیط توسط رسوب دهی با اسیدکلریدریک 6مولار استخراج و در محلول متانولی (50% آب؛ 50% متانول) حل شد. فعالیت ضدقارچی ترکیبات لیپوپپتیدی علیه پنج گونه قارچ کاندیدا توسط روش انتشار چاهک، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی قارچ (MFC) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین توانایی ایجاد لوله زایا توسط کاندیدا آلبیکنس در لوله حاوی لیپوپپتید بررسی شد.
    یافته ها
    متابولیت های لیپوپپتیدی باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس M13RW01، ایجاد لوله زایا را در همه مخمرهای کاندیدا آلبیکنس مهار نمود، ولی هیچ گونه اثر مهاری یا کشندگی بر گونه های دیگر قارچ کاندیدا مشاهده نشد. هاله عدم رشد در اطراف چاهک ها مشاهده نشد. در همه رقت های تهیه شده، مخمرهای کاندیدا رشد کرد. لذا حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی قارچ ها تعیین نشد.
    نتیجه گیری
    متابولیت های لیپوپپتیدی تولید شده از باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس سویه M13RW01، هیچ گونه اثر مهاری یا کشندگی بر انواع مورد مطالعه قارچ مخمری کاندیدا ندارند، ولی ایجاد لوله زایا توسط مخمر کاندیدا آلبیکنس را مهار می کنند.
    کلیدواژگان: باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس، لیپوپپتید، کاندیدا، لوله زایا، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد، حداقل غلظت کشندگی قارچ
  • نیکو خسروی*، نگین کردی صفحات 7-11
    اهداف
    تغییرات و عدم تعادل در سیستم هموستاز، یکی از علل اصلی حملات قلبی است. فعالیت بدنی در کنترل خودکار سیستم قلبی- عروقی نقش مهمی ایفا می کند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر یک دوره تمرین مقاومتی بر برخی عوامل فیبرینولیتیک مردان جوان فعال انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، 30 مرد جوان ورزشکار عضو یکی از باشگاه های شهرستان قم، در سال 1395 به صورت دردسترس انتخاب و با جایگزینی تصادفی در سه گروه تمرین مقاومتی تک مفصله، تمرین مقاومتی چندمفصله و گروه کنترل (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه اجرا شد. قبل از شروع و بعد از آخرین جلسه تمرینی، cc6 نمونه خونی برای ارزیابی سطوح سرمی فیبرینوژن، PT (آزمون زمان پروترومبین) و PTT (آزمون زمان نسبی ترومبوپلاستین) جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس عاملی 3×2، آزمون تعقیبی بونفرونی و آزمون T زوجی با نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.
    یافته ها
    صرف نظر از نوع پروتکل، یک دوره تمرین مقاومتی باعث کاهش فیبرینوژن (0001/0=p) و افزایش زمان پروترومبین (047/0=p) شد، اما در زمان نسبی ترومبوپلاستین تغییر معنی دار ایجاد نکرد (111/0=p).
    نتیجه گیری
    تمرینات مقاومتی در مردان فعال موجب کاهش مقدار فیبرینوژن و افزایش PTمی شود، اما تغییری در PTT ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، زمان پروترومبین، زمان نسبی ترومبوپلاستین، فیبرینوژن
  • مهدی ترکمنی نوقابی، غلامحسن واعظی*، حسین ابطحی ایوری، ویدا حجتی صفحات 13-16
    اهداف
    خمیازه کشیدن یک رفتار فیلوژنتیک و مسری است که همراه با کشش یا نعوظ آلت تناسلی در پستانداران، پرندگان و خزندگان تحت شرایط مختلف مشاهده می شود. هدف این پژوهش، تعیین اثرات تزریق حاد و مزمن 1- (3-کلروفنیل) پیپیرازین و میانسرین بر خمیازه و نعوظ آلت تناسلی در موش های صحرایی نر بالغ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300-250گرم به طور تصادفی به سه گروه 10تایی شامل؛ گروه دریافت کننده تزریق زیرجلدی سالین به عنوان گروه کنترل، گروه دریافت کننده تزریق زیرجلدی 1- (3-کلروفنیل) پیپیرازین به میزان 5/0میلی گرم بر کیلوگرم و گروه دریافت کننده تزریق زیرجلدی میانسرین به میزان 2/0میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. پس از تزریق زیرجلدی در فاز حاد (روز اول) و فاز مزمن (روز چهاردهم)، تعداد خمیازه و نعوظ آلت تناسلی به مدت 60 دقیقه مشاهده و ثبت شد. داده ها با نرم افزار SPSS 13 و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، تعقیبی توکی و T زوجی تحلیل شدند.
    یافته ها
    گروه میانسرین در فاز حاد، در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری در تعداد خمیازه (01/0p<) و نعوظ آلت تناسلی (05/0p<) نشان داد. گروه مزمن میانسرین کاهش معنی داری نسبت به گروه حاد در تعداد خمیازه (01/0p<) و نعوظ آلت تناسلی (05/0p<) داشت. 1- (3-کلروفنیل) پیپیرازین، در مقایسه با گروه حاد فقط در فاز مزمن افزایش معنی داری در تعداد خمیازه نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    تجویز حاد میانسرین باعث افزایش و تجویز مزمن آن باعث کاهش تعداد خمیازه و نعوظ آلت تناسلی موش های صحرایی می شود. 1- (3-کلروفنیل) پیپیرازین فقط در فاز مزمن موجب افزایش تعداد خمیازه می شود.
    کلیدواژگان: خمیازه، نعوظ آلت تناسلی، 1- (3-کلروفنیل) پیپیرازین، میانسرین، موش صحرایی
  • میثم محسنی خواه، رضا اسماعیلی، جهانشیر توکلی زاده، محمد خواصی، میترا جرس، علی دلشاد نوقابی* صفحات 17-22
    اهداف
    دیابت، شایع ترین بیماری متابولیک در انسان است. مهم ترین روش پیشگیری از عوارض آن، خودمراقبتی است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش همتا بر کیفیت زندگی میانسالان مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در بین 80 نفر از بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت 22بهمن وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1395 انجام شد. این افراد به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 40 نفر). ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و بیماری و پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی (DQOL) بود. پژوهش طی سه مرحله کلی انجام شد: در مرحله اول (قبل از مداخله) همتایان توسط پژوهشگر طی چهار جلسه آموزش دیدند. در مرحله دوم (مداخله) کیفیت زندگی بیماران قبل از آموزش سنجیده شد، سپس گروه مداخله توسط همتایان طی سه جلسه آموزش دید. گروه کنترل نیز آموزش روتین بخش را دریافت نمود. در مرحله سوم (یک ماه بعد) کیفیت زندگی بیماران گروه مداخله و کنترل سنجیده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 20 و توسط آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر، T مستقل، T زوجی، من ویتنی یو و ویلکاکسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه مداخله با کنترل قبل از آموزش اختلاف معنی داری نداشت (05/0p>). پس از آموزش، میانگین کیفیت زندگی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش همتا باعث بهبود کیفیت زندگی میانسالان مبتلا به دیابت نوع دو می شود.
    کلیدواژگان: گروه همتا، کیفیت زندگی، میانسالان، دیابت نوع دو
  • ناصر گودرزی، آرش حمزه ای، مهدی بصیری مقدم، جعفر قناعتی، مهدی ترکمنی نوقابی، پریسا ظریف نجفی، سعید پاسبان نوقابی* صفحات 23-28
    اهداف
    اضطراب قبل از جراحی، یک حالت ناخوشایند است که به واسطه ترس از جراحی ایجاد می شود. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر مصرف سافرانال (زعفران) و قرص دیازپام بر کاهش اضطراب و بهبود علایم حیاتی قبل از عمل جراحی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 54 بیمار کاندید جراحی اورولوژی (واریکوسل) در بیمارستان 15خرداد شهرستان گناباد در سال 1392 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده و با استفاده از جدول اعداد تصادفی، به دو گروه مداخله (29 نفر) و کنترل (25 نفر) تخصیص یافتند. 3 ساعت قبل از جراحی، گروه مداخله mg15 سافرانال و گروه کنترل mg5 دیازپام دریافت کردند. پرسش نامه اضطراب اسپیلبرگر (STAI) قبل از مداخله و در بدو ورود به اتاق عمل توسط بیماران تکمیل شد و علایم حیاتی آنها نیز مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 11.5 و توسط آزمون های مجذور کای و T مستقل صورت گرفت.
    یافته ها
    پس از مداخله، اضطراب پنهان در گروه سافرانال نسبت به قبل از مداخله (002/0=p) و نیز نسبت به گروه دیازپام (007/0=p) کاهش معنی دار داشت. همچنین فشار خون دیاستولیک در گروه سافرانال نسبت به گروه دیازپام کاهش معنی داری یافت (049/0=p).
    نتیجه گیری
    مصرف سافرانال قبل از عمل جراحی بیشتر از مصرف دیازپام بر کاهش اضطراب پنهان تاثیر دارد، اما بر اضطراب آشکار تاثیری ندارد. همچنین مصرف سافرانال باعث کاهش بیشتر فشار خون دیاستولیک نسبت به مصرف دیازپام می شود، درحالی که بر فشار خون سیستولیک و ضربان قلب تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: سافرانال، دیازپام، زمان قبل از عمل، اض، طراب
  • الیاس حسین زاده یونسی، سیدفرزین میرچراغی، حسین محمدزاده مقدم، محمد مجلی* صفحات 29-34
    اهداف
    امروزه در درمان بیماری مزمن انسدادی ریه از داروهای مختلفی استفاده می شود. این داروها نه تنها هزینه هایی به بیمار تحمیل می کند، بلکه عوارض جانبی زیادی نیز به همراه دارد. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر بخور آویشن بر ویزینگ و تعداد تنفس مبتلایان به تشدید حاد بیماری مزمن انسدادی ریه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده یک سوکور است که در بین 60 نفر از مبتلایان به بیماری مزمن انسدادی ریه در وضعیت تشدید حاد بخش اورژانس بیمارستان 22بهمن گناباد در سال 1395 اجرا شد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی با روش بلوک های جایگشتی (بلوک های چهارتایی) به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله، بخور آویشن 1% به مقدار ml5 و به مدت 15دقیقه با ماسک مخصوص بخوردرمانی دریافت کرد و گروه کنترل، بخور آب مقطر به همان مقدار و زمان و مراقبت های معمول را دریافت نمود. یک دقیقه قبل و پس از مداخله، تعداد تنفس و ویزینگ بیماران دو گروه در مدت یک دقیقه ثبت شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 22 و توسط آزمون های مجذور کای، T مستقل و T زوجی انجام شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله پس از بخور، میانگین تعداد تنفس نسبت به قبل از مداخله کاهش معنی دار یافت (001/0=p). کاهش شدت ویزینگ نیز در گروه مداخله معنی دار بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    بخور آویشن در کاهش تعداد ویزینگ و تنفس مبتلایان به بیماری مزمن انسدادی ریه در وضعیت تشدید حاد تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آویشن، بخور، تعداد تنفس، ویزینگ، تشدید حاد بیماری مزمن انسدادی ریه
  • علی پوریوسف*، مریم تاتاری، رحیم سلیمانی صفحات 35-39
    اهداف
    ژیاردیا لامبلیا یکی از مهم ترین تک یاخته های تاژ ک دار روده ای محسوب می شود که از نظر انگل شناسی پزشکی و بهداشت عمومی در ایران و بسیاری از کشورها دارای اهمیت است. با توجه به مقاومت انگل به داروهای شیمیایی، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر کشندگی عصاره هیدروالکلی زعفران (کراکوس ساتیووس) بر کیست ژیاردیا لامبلیا در شرایط آزمایشگاهی «در شیشه» انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، کیست ژیاردیا از نمونه های مدفوع با شدت آلودگی بالا، جمع آوری شده و با استفاده از روش ساکارز 85/0مولار تغلیظ شدند. سپس تاثیر عصاره هیدروالکلی زعفران در غلظت های 1، 10، 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر بر حیات کیست در زمان های مختلف (یک دقیقه، 2 دقیقه، 30 دقیقه، یک ساعت، 3 ساعت و 24 ساعت) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین درصد حیات کیست ها از روش رنگ آمیزی حیاتی کیست ها با ائوزین1/0% استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 20 و توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس دوطرفه، مقیاس چندگانه و T زوجی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با افزایش غلظت عصاره هیدروالکلی زعفران و همچنین با افزایش زمان مجاورت عصاره با کیست، میانگین درصد کشندگی عصاره زعفران در مقایسه با گروه کنترل به تدریج افزایش یافت، به طوری که غلظت 50 و 100میلی گرم بر میلی لیتر عصاره پس از 3 و 24 ساعت بیشترین تاثیر کشندگی را بر کیست ژیاردیا در شرایط آزمایشگاهی نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی زعفران در از بین بردن کیست ژیاردیا لامبلیا در شرایط آزمایشگاهی «در شیشه» در غلظت های 50 و 100میلی گرم بر میلی لیتر در زمان های 3 و 24 ساعت موثر است.
    کلیدواژگان: ژیاردیا لامبلیا، زعفران (کراکوس ساتیووس)، عصاره هیدروالکلی، درشیشه
  • ناهید شکوری، حجی محمد نوروزی*، طیبه ریحانی، مهین تفضلی، سید رضا مظلوم صفحات 41-46
    اهداف
    وجود اضطراب در دوران بارداری، سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار میدهد. مطالعات نشان می دهند که مداخلات آموزشی می توانند در پیشگیری از اختلالات اضطرابی موثر باشند. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مداخله آموزشی- حمایتی مبتنی بر الگوی خودمراقبتی اورم بر اضطراب زنان نخست باردار بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی بالینی یک سوکور، 60 زن نخست باردار با سن بارداری 34-28 هفته که در سال 1394 به مراکز بهداشتی شهر مشهد مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری خوشه ایهدفمند انتخاب شده و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 30 نفر) جای گرفتند. ابزار مطالعه، پرسش نامه مشخصات فردی و باروری و مقیاس اضطراب اشپیل برگر بود. در گروه آزمون برنامه آموزشی- حمایتی مبتنی بر مدل خودمراقبتی اورم در قالب 4 جلسه 60دقیقه ای اجرا شد. در هر دو گروه میزان اضطراب آشکار در ابتدا و یک هفته بعد از پایان مداخله اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 18 و توسط آزمون های مجذور کای، من ویتنی، T مستقل و T زوجی صورت گرفت.
    یافته ها
    در مرحله قبل از مداخله، میانگین نمره اضطراب آشکار در دو گروه آزمون و کنترل اختلاف آماری معنی داری نداشت (793/0=p)، اما در مرحله بعد از مداخله، بین دو گروه تفاوت معنی دار مشاهده شد (0001/0=p). همچنین میانگین نمره اضطراب آشکار قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون اختلاف معنی داری داشت (006/0=p)، اما این اختلاف در گروه کنترل معنی دار نبود (086/0=p).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی- حمایتی مبتنی بر الگوی خودمراقبتی اورم در کاهش اضطراب زنان نخست باردار در سه ماهه سوم بارداری موثر است.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، مدل اورم، اضطراب، زنان نخست باردار
  • مجید زارع بیدکی*، فائزه سعیدی، محدثه بنی اسدی، تکتم بخشی، احسان افکار، نرجس اکبری صفحات 47-52
    اهداف
    با توجه به پتانسیل وجود آلودگی های قارچی و نیز تماس نزدیک دندان پزشکان با حفره دهان بیماران خود، این سئوال مطرح است که آیا پرداختن به حرفه دندان پزشکی را می توان به عنوان یک عامل خطر برای آلودگی دهانی با کاندیدا آلبیکانس در نظر گرفت؟ هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین اشتغال در حرفه دندان پزشکی و کلونیزاسیون دهانی قارچ کاندیدا آلبیکانس بود.
    ابزار و
    روش ها
    پژوهش توصیفی حاضر از نوع مورد- شاهدی در سال 1395 در بین 35 دندان پزشک شاغل در مطب از جامعه دندان پزشکان شاغل در شهر بیرجند (به عنوان گروه مورد) و 37 نفر از شاغلان غیربالینی در بخش های اداری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (به عنوان گروه شاهد) انجام شد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. نمونه برداری شامل برداشت از ترشحات بزاقی و سطح پشتی زبان بود. افراد با نتایج کشت مثبت به عنوان حاملان دهانی کاندیدا آلبیکانس در نظر گرفته شدند. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 18 و از طریق آزمون های آماری مجذور کای و دقیق فیشر صورت گرفت.
    یافته ها
    اگر چه تعداد موارد مثبت کشت کاندیدا آلبیکانس در نمونه های دهانی گروه دندان پزشکان (1/17%) بیشتر از دوبرابر کشت مثبت در گروه کنترل (1/8%) بود، اما تفاوت معنی داری بین این دو گروه مشاهده نشد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    دندان پزشکان بیش از صاحبان مشاغل غیربالینی در معرض خطر آلودگی و کلونیزاسیون دهانی نیستند.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی، کاندیدا آلبیکانس، کلونیزاسیون دهانی
  • قاسم یادگارفر*، فهیمه سلامی، مهناز مستاجران، رویا انصاری، مهری رجالی، پژمان اقدک صفحات 53-60
    اهداف
    سرطان پستان، به عنوان شایع ترین سرطان زنان در صورت عدم تشخیص به موقع و عدم درمان منجر به مرگ خواهد شد و در صورت تشخیص زودرس و به موقع در مراحل اولیه شانس بهبودی افزایش خواهد یافت. هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل مرتبط با عملکرد زنان در انجام خودآزمایی منظم پستان یا مراجعه به مراکز بهداشتی برای معاینه و ماموگرافی بود
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1391، تعداد 9260 نفر از زنان 65-20ساله استان اصفهان به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از مناطق مختلف انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. متغیرهای زمینه ای، آگاهی از عوامل خطر، علایم و نشانه ها و باورها در مورد تشخیص سرطان پستان به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده عملکرد زنان در نظر گرفته شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار STATA 13 و توسط آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندمتغیره صورت گرفت.
    یافته ها
    7/55% افراد آگاهی ضعیفی در مورد عوامل خطر سرطان داشتند. آگاهی از علایم و نشانه های سرطان پستان در 7/83% افراد نسبتا خوب بود. همچنین باور زنان از تشخیص و درمان سرطان پستان ضعیف ارزیابی شد. آگاهی از عوامل خطر (2/1=OR)، آگاهی از علایم و نشانه ها (5/1=OR) و باورها (3/1=OR) پیش بینی کننده های مثبت عملکرد بودند.
    نتیجه گیری
    عوامل زمینه ای، آگاهی از عوامل خطر سرطان، آگاهی از علایم و نشانه های سرطان پستان و اعتقاد و باور به موثربودن معاینه، موجب افزایش عملکرد زنان (خودمعاینگی یا مراجعه به مراکز بهداشتی برای معاینه) برای معاینه سرطان پستان می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، باور، سرطان پستان، خودآزمایی پستان
  • سید قاسم سیدهاشمی*، بهزاد شالچی، حسن یعقوبی صفحات 61-66
    اهداف
    در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد، رفتارهای جنسی پرخطر و محافظت نشده شیوع بالایی دارد و همچنین رفتارهای جنسی، نقش کلیدی در درمان اعتیاد و بهداشت کلی این افراد ایفا می کند. بنابراین با توجه به حساسیت موضوع و اهمیت تحقیق در حوزه رفتارهای جنسی، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اختلال فزون کنشی جنسی و ابعاد آن در بیماران مبتلا به اختلال مصرف مواد و افراد عادی انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای در سال 1395، 100 نفر از مردان مبتلا به اختلال مصرف مواد مراجعه کننده به مراکز اقامتی میان مدت شهر تبریز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سپس با 100 نفر از افراد عادی که با توجه به اطلاعات دموگرافیک افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد همتاسازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و الگوی مصرف مواد و پرسش نامه رفتار فزون کنشی جنسی (HBI) جمع آوری شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون های T مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات اختلال فزون کنشی جنسی و ابعاد آن در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد بیشتر از افراد عادی بود و 13% نمره های اختلال فزون کنشی توسط گروه اختلال مصرف مواد تبیین شد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    اختلال فزون کنشی جنسی و ابعاد آن در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد بیشتر از افراد عادی است.
    کلیدواژگان: اختلال فزون کنشی جنسی، اختلال مصرف مواد، رفتار جنسی
  • سید موسی مهدی زاده طرقدر، منصور سلطانی*، سعید سمرقندیان، اصغر زربان، سعید ابراهیم زاده صفحات 67-72
    اهداف
    بر اساس اصول فیزیولوژی، خون مورد استفاده در سیستم کانون تیماری خون مویرگی است که محتویات بیوشیمی آن در تعادل با مایع میان بافتی است. در بیماران دیابتی ادماتو، قطرات اول و دوم خون محل نیشترزده شده به لحاظ ظاهری با یکدیگر متفاوتند. در مراکز درمانی کشور قطره اول به عنوان آزمایش گلوکز خون به روش کانون تیماری استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه سنجش میزان گلوکز از طریق قطره اول و بعدی خون سرانگشتی و نمونه خون وریدی بیماران دیابتی ادماتوی بخش مراقبت های ویژه سکته مغزی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1390، تعداد 103 بیمار دیابتی ادماتوی بستری در بخش آی سی یو سکته مغری مرکز قائم مشهد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گلوکومتری با قطرات خون اول و بعدی مویرگی و نمونه استاندارد وریدی همزمان صورت پذیرفت. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 17 و توسط آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه های تکراری، آزمون T زوجی و نمودار بلند- آلتمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در میزان گلوکز خون دو قطره اول و بعدی سرانگشتی اختلاف معنی داری وجود نداشت (257/0=p)، در حالی که بین نمونه قطره اول و بعدی با نمونه استاندارد وریدی اختلاف معنی دار مشاهده شد (05/0p<). همچنین بین دو قطره در بیان نتایج گلوکومتری همبستگی شدید وجود داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از قطره خون اول یا بعدی مویرگی نتایج گلوکومتری یکسانی دارد.
    کلیدواژگان: دیابت، ادم، بخش مراقبت ویژه، آزمایشات کانون تیماری، گلوکز خون
  • محمد مجلی، مریم خسروجردی*، علی محمد پور صفحه 73
    اهداف
    معمولا بیماران ایسکمیک قلب بعد از ترخیص در جامعه رها می شوند و نحوه مراقبت از آنها کنترل نمی شود. از مهم ترین اقدامات برای اثربخشی عمل جراحی قلب و کاهش عوارض آن، توان بخشی قلبی است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش برنامه بازتوانی قلبی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر بر توانمندی و شاخص های قلبی- عروقی مبتلایان به بیماری ایسکمیک قلب انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی، 70 بیمار مبتلا به اختلال ایسکمیک قلب که در سال 1396 در بخش مراقبت ویژه قلبی بیمارستان واسعی سبزوار بستری شده و ترخیص شده بودند، به روش دردسترس انتخاب شده و با تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل (35 نفر) و مداخله (35 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای سه قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک، چک لیست ثبت متغیرهای همودینامیک و پرسش نامه توانمندی بود. میزان توانمندی بیماران و شاخص های قلبی- عروقی آنان، قبل و بعد از اجرای برنامه بازتوانی قلبی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و توسط آزمون های T مستقل و مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    بعد از مداخله، میانگین نمره توانمندی بین دو گروه دارای اختلاف معنی داری بود (03/0=p). همچنین میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و سطوح کلسترول و قند خون بعد از مداخله در دو گروه اختلاف معنی داری داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش برنامه بازتوانی قلبی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر بر بهبود توانمندی و شاخص های قلبی- عروقی بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلب موثر است.
    کلیدواژگان: بازتوانی قلبی، الگوی مراقبت پیگیر، توانمندی، شاخص ها، قلبی- عروقی، بیماری ایسکمیک قلب
|
  • M. Aghaali Marnani, M. Madani * Pages 1-6
    Aims: Bacillus amyloliquefaciens lipopeptide are made of amino acids and fatty acid chain, and have many antifungal activities against several important pathogenic yeasts. The present research was carried out with the aim of extraction and evaluation of antifungal effect of lipopeptide compounds produced by Esfahan native Bacillus amyloliquefaciens M13RW01 against Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei, Candida parapsilosis, and Candida tropicalis.
    Materials And Methods
    In this experimental study, Bacillus amyloliquefaciens M13RW01 was cultured in modified Peptone-Glucose-Yeast extract medium (PGY) for 72 hours. Then, the lipopeptide compounds produced in the medium by precipitation with HCl 6M were extracted and dissolved in methanol (50% water; 50% methanol). The antifungal activity of lipopeptide compounds against 5 species of Candida was investigated by well diffusion method, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), and Minimum Fungal Concentration (MFC). Also, germ tube production by Candida albicans in tube containing lipopeptide was investigated.
    Findings: The Bacillus amyloliquefaciens M13RW01 lipopeptide metabolites inhibited germ tube production in all C. albicans yeasts, but no inhibitory or fatal effect was observed on other species of Candida. Inhibition zone was not observed around the wells; in all dilutions, Candida yeasts grew. Therefore, minimal inhibitory concentration and minimal fungicidal concentration were not determined.
    Conclusion
    The lipopeptide metabolites produced by Bacillus amyloliquefaciens M13RW01 have no inhibitory or fungal effects on the studied species of Candida, but inhibit the germ tubes production by Candida albicans yeast.
    Keywords: Bacillus amyloliquefaciens, Lipopeptides, Candida, Germ Tube, Minimal Inhibitory Concentration, Minimal Fungicidal Concentration
  • N. Khosravi *, N. Kordi Pages 7-11
    Aims: Fluctuation in the homeostasis system is one of the main causes of heart attacks. Physical activity plays an important role in automatic control of the cardiovascular system. This study aimed at investigating the effect of one period of resistance training on some fibrinolytic factors in active young men.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, 30 young male athletes belonging to a gym in Qom, Iran were selected through convenience sampling method in 2016; they were randomly assigned to single-joint resistance training, multi-joint resistance training, and control groups (N=10). The training protocol was implemented 3 sessions per week for 8 weeks. In order to evaluate the serum levels of fibrinogen, PT (Prothrombin Time), and PTT (Partial Thromboplastin Time), 6cc blood sample was collected from participants before training and after the last training session. The data were analyzed by SPSS 20, using factor analysis of variance (2×3), Bonferroni's post hoc test, and paired t-test.
    Findings: Regardless of the type of protocol, a resistance training period reduced fibrinogen (p=0.0001) and increased prothrombin time (p=0.047), but it did not significantly change partial thromboplastin time (p=0.111).
    Conclusion
    Resistance training reduces the fibrinogen amount and increases PT in active young men, but it does not change PTT.
    Keywords: Resistance Training, Prothrombine Time, Partial Thromboplastin Time, Fibrinogen
  • M. Torkamani Noughabi, G.H. Vaezi *, H. Abtahi Eivari, V. Hojati Pages 13-16
    Aims: Yawning is a phylogenetic and contagious behavior that occurs with the stretching or penile erection in mammals, birds, and reptiles under different conditions. This study aimed at determining the acute and chronic effects of the injection of 1-(3-chlorophenyl) Piperazine and Mianserin on yawning and penile erection of adult male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 male Wistar rats (250-300g) were randomly divided to 3 groups (n=10), including the control group that received saline subcutaneous injection, the group that received 0.5mg/kg 1-(3-chlorophenyl) Piperazine subcutaneous injection, and the group that received 0.2mg/kg Mianserin subcutaneous injection. After the subcutaneous injections in acute phase (day1) and chronic phase (day14), the number of yawning and penile erection was observed for 60 minutes and it was recorded. The data were analyzed by SPSS 13 software using one-way analysis of variance, Tukey post-hoc, and paired t-test.
    Findings: Compared with the control group, Mianserin group showed a significant increase in the number of yawning (p
    Conclusion
    The acute injection of Mianserin increases the number of yawning and penile erection of adult male rats and its chronic injection decreases them. 1-(3-Chlorophenyl) Piperazine increases the number of yawning only in the chronic phase.
    Keywords: Yawning, Penile Erection, Mianserin, 1-(3-Chlorophenyl) piperazine, Rats
  • M. Mohsenikhah, R. Esmaili, J. Tavakolizadeh, M. Khavasi, M. Jaras, A. Delshad Noghabi * Pages 17-22
    Aims: Diabetes is the most prevalent metabolic disease in human being. Self-care is the most important way of preventing complications. This study aimed at investigating the effects of peer-education on quality of life in adult patients with type 2 diabetes.
    Materials and Methods
    This semi experimental study was conducted at a diabetes clinic affiliated to Gonabad University of medical sciences, Iran in 2017 among 80 patients with type 2 diabetes. Patients were selected based on available sampling method, and they were randomly divided into two groups, namely intervention and control (40 patients each group). The data of all patients were collected by demographic and disease information questionnaire and diabetic patient quality of life (QOL) questionnaire. The present study was carried out in three main steps: In the first step (before intervention), peers were trained by the researcher during four sessions. In the second step (intervention), quality of life of patients was assessed before training; then, patients in intervention group were trained and instructed during three sessions; the control group received the usual instruction, too. In the third step (one month later), quality of life of patients in both groups was assessed. The data were analyzed by SPSS statistics software Version 20, using Chi-square, Fisher, independent t test, paired t test, Mann-Whitney U, and Wilcoxon.
    Findings: The mean scores of quality of life in intervention group did not have any significant difference with control group before instruction (p>0.05). After instruction, the mean scores of quality of life in the intervention group compared with the control group increased significantly (p
    Conclusion
    Peer education improves quality of life in adult patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Peer Group_Quality of Life_Adults_Type 2 Diabetes
  • N. Godarzi, A. Hamzei, M. Basiri Moghadam, J. Ghenaati, M. Torkamani Noghabi, P. Zarif Najafi, S. Pasban-Noghabi * Pages 23-28
    Aim: Preoperative anxiety is an unpleasant manner created by fear of surgery. The aim of the present study was to compare the effects of diazepam pill with Safranal in reducing preoperative anxiety and improving vital symptoms.
    Material and
    Methods
    In this double blind randomized clinical trial, 54 patients who were candidates of urology surgery (varicocele) in 15th Khordad Hospital, Gonabad, Iran, were selected by purposive sampling method, using a randomized numbers table; they were divided into intervention (n=29) and control group (n=25). The patients in intervention group received 15mg Safranal and the patients in control group received 5mg oral diazepam 3 hours before surgery. The State-Trait Anxiety Inventory (STAI) questionnaire was completed by the patients prior to the intervention and just at the entrance to the surgery room, and the vital symptoms of the patient were evaluated. The data were analyzed by SPSS 11.5 software, using of Chi-square and independent sample t-test.
    Findings: After intervention, the trait anxiety in the Safranal group was significantly lower than diazepam group (p=0.007) and before the intervention (p=0.002). Also, diastolic blood pressure decreased significantly in the Safranal group compared with the diazepam group (p=0.049).
    Conclusion
    Saffranal consumption before surgery is more effective than diazepam consumption in reducing the trait anxiety, but it does not affect state anxiety. Also, compared to diazepam, Saffranal consumption leads to a more reduction in diastolic blood pressure, while it does not affect systolic blood pressure and heart rate.
    Keywords: Safranal, Diazepam, Preoperative Period, Anxiety
  • E. Hosseinzadeh Yonesi, F. Mircheraghi, H. Mohammdzadeh Moghadam, M. Mojalli * Pages 29-34
    Aims: Today, different drugs are used to treat Acute Exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (AECOPD). These drugs not only impose costs on the patient, but also have many side effects. The aim of this study was to determine the effect of thymus vulgaris inhaling on wheezing and respiratory rate in patients with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease.
    Materials And Methods
    The present randomized, controlled, single blind clinical trial was performed on 60 patients with AECOPD referred to Emergency Department of 22 Bahman Hospital in Gonabad, Iran in 2016. The patients were selected through purposive sampling method and were randomly assigned to control and intervention groups based on the permutation blocks method. The intervention group received T. vulgaris 1% inhaling as much as 5ml for 15 minutes through inhaling treatment mask, and the control group used distilled water inhaling for the same amount and duration with inhaling treatment mask. The patient's respiration rate and wheezing for both groups were recorded for 1 minute. The data were analyzed by SPSS 22, using Chi-square, independent t-test, and paired t-test.
    Finding: In the intervention group after the inhaling, the mean respiratory rate decreased significantly compared to before the intervention (p=0.001). The reduction in wheezing intensity was also significant in the intervention group (p=0.001).
    Conclusion
    Thymus vulgaris inhaling is effective in reduction of wheezing and respiratory rate in patients with AECOPD.
    Keywords: Thymus Vulgaris, Inhaling, Wheezing, Respiratory Rate, Acute Exacerbati
  • A. Pouryousef *, M. Tatari, R. Soleimani Pages 35-39
    Aims: Giardia lamblia is one the most important of intestinal flagellate protozoan which in terms of medical parasitology and public health is important in Iran and many countries. Considering the resistance of parasite to chemical drugs, the present study was conducted to investigate the effect of saffron hydroalcoholic extract on Giardia lamblia cyst in vitro.
    Materials and Methods
    In this experimental study, cysts of Giardia were isolated from high-infected stool samples and concentrated by 0.85 molar sucrose. Then, the effect of hydroalcoholic extract of saffron in concentrations of 1, 10, 50 and 100 mg/ml was evaluated on cyst life at different times (one minute, 2 minutes, 30 minutes, one hour, 3 hours and 24 hours). The vital staining of cysts with Eosin 0.1% was used to determine the percentage of cysts life. Data were analyzed using SPSS 20 software and by two-way ANOVA, multiple scales and paired t-test.
    Findings: Increasing the concentration of hydroalcoholic extract of saffron and also increasing the time of exposure to cysts, the mean of effect percentage of saffron extract increased gradually as compared to control group, so that the concentration of 50 and 100 mg/ml of extract after 3 and 24 hours had the highest toxicity on Giardia cyst in vitro (p
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of saffron is effective in eliminating Giardia lamblia cysts in vitro in concentrations of 50 and 100 mg/ml after 3 and 24 hours.
    Keywords: Giardia lambelia, Crocus sativus, Hydroalcholic Extract [Not in MeSH], In vitro
  • N. Shakouri, H.M. Noroozi *, M. Tafazoli, S.R. Mazlom Pages 41-46
    Aims: The health of mother and fetus might be affected by anxiety during pregnancy. Training interventions can prevent the anxiety disorders. The aim of the study was to investigate the effectiveness of the supportive-educational intervention based on Orem self-care model on the anxiety of primigravidae.
    Materials and Methods
    In the single-blind clinical trial study, sixty 28- to 34-week pregnant women in their first pregnancy, referred to the health centers of Mashhad, were studied in 2015. The subjects, selected via purposeful cluster sampling method, were randomly divided into two 30-person groups including experimental and control groups. Data was collected by demographic and pregnancy questionnaires and Spielberger anxiety scale. Four 60-minute supportive-educational program sessions were conducted based on Orem self-care model in experimental group. The manifest anxiety was measured in both groups at the beginning of the conduction of the intervention and one week after the end of the intervention. Data was analyzed by SPSS 18 software using Chi-square, Mann-Whitney, independent T, and paired T tests.
    Findings: Before the intervention, the mean scores of manifest anxiety in the groups were not significantly different (p=0.793). Nevertheless, after the intervention, the scores were significantly different (p=0.0001). In addition, the mean scores of manifest anxiety were significantly different before and after the intervention in experimental group (p=0.006). However, the difference was not significant in control group (p=0.086).
    Conclusion
    Supportive-educational intervention based on Orem self-care model reduces anxiety in 3-month primigravidae.
    Keywords: Self-care, Orem Model, Anxiety, Primigravidae
  • M. Zare Bidaki *, M. Baniasadi, Toktam Bakhshi, E. Afkar, N. Akbari Pages 47-52
    Aims: Considering the existence of fungal contamination and the close contact of dentists with the oral cavity of their patients, the question raised here is whether addressing the dental profession can be considered a risk factor for oral candidiasis with Candida albicans? This study aimed at investigating the relationship between dentistry and oral colonization of Candida albicans.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted among 72 individuals in Birjand, Iran in 2016; they were selected by random sampling method and divided into 2 groups: The case group consisted of 35 dentists working in Birjand and the control group consisted of 37 non-medical personnel of Birjand University of Medical sciences. The samples were obtained from rear surface of the tongue and salivary secretions. Individuals with positive culture results were considered Candida albicans oral carriers. The data were analyzed by SPSS 18 software, using Chi-square and Fisher exact tests.
    Findings: Although the number of positive culture results in Candida albicans oral carriers (17.1%) was twice more than in control group (8.1%), there was no significant difference between two groups (p>0.05)
    Conclusion
    The dentists are at risk of contamination and oral colonization of Candida albicans not more than what non-medical personnel are.
    Keywords: Dentistry, Candida albicans, Oral Colonization
  • Gh. Yadegarfar *, F. Salami, M. Mostajeran, R. Ansari, M. Rejali, P. Aghdak Pages 53-60
    Aims: Breast cancer, as the most common cancer in women, will lead to death in case it is not diagnosed timely, and if the early diagnosis is timely, the chance of recovery will increase in the early stages. The aim of this study was to determine the factors engaged with women performance in doing regular breast self-examination or referring to health centers for examination and mammography.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic cross sectional study, in 2012, 9260 women aged 20 to 65 years old in Isfahan province, Iran were selected from different districts by multistage cluster sampling method. A researcher-made questionnaire was used for data collection. The underlying variables, knowledge of risk factors, signs and symptoms, and beliefs about breast cancer diagnosis were considered as predictors of women performance. The data were analyzed by STATA 13 software, using Pearson correlation coefficient test, univariate, and multivariate logistic regression.
    Findings: Generally, 55.7% of the patients had a poor knowledge of cancer risk factors. Knowledge about signs and symptoms of breast cancer was relatively good in 83.7% of the patients. Also, women belief in breast cancer diagnosis and treatment was poor. Knowledge of risk factors (OR=1.2), knowledge of signs and symptoms (OR=1.5), and beliefs (OR=1.3) were positive predictors of performance.
    Conclusion
    The underlying variables, knowledge of cancer risk factors, knowledge of signs and symptoms of breast cancer, and belief in the effectiveness of examination increase the women performance (self- examination or referring to health centers for examination) for breast cancer examination.
    Keywords: Knowledge, Belief, Breast Cancer, Breast Self-Examination
  • S.Gh. Seyyed Hashemi *, B. Shalchi, H. Yaghoubi Pages 61-66
    Aims: High-risk and unsafe sexual behaviors are prevalent in individuals with drug use disorder, and sexual behaviors also play a key role in addiction treatment and general health of such individuals. Thus, regarding the sensitivity of this issue and the significance of research in the sexual behaviors field, the present study was conducted with the aim of comparing hypersexual disorder and its dimensions in patients with drug use disorder and normal people.
    Instruments and
    Methods
    In the present causal-comparative study, 100 men with drug use disorder, who were selected by purposive sampling and were referred to mid-term residential centers in Tabriz, Iran, were compared with 100 normal men, who were matched based on the demographic information of drug use disorder group in 2016. The data were collected by demographic and drug use style questionnaire and Hypersexual Behavior Inventory (HBI). Using SPSS 22 software, the data were analyzed by independent t-test and multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Findings: The mean score of hypersexual disorder was higher in people with drug use disorder than normal people, and 13% of scores were expressed by hypersexual disorder group (p
    Conclusion
    People with drug use disorder have higher hypersexual disorder than normal people.
    Keywords: Hypersexual Disorder, Drug Use Disorder, Sexual Behavior
  • S.M. Mehdizadeh Torghadar, M. Soltani *, S. Samargandian, A. Zarban, S. Ebrahimzadeh Pages 67-72
    Aims: Based on the principles of physiology, the blood used in the system of point of care is the capillary blood that its biochemical contents are in equilibrium with the mediastinum fluid. In edematous diabetic patients, the first and second blood drops of the stick place are apparently different. In the clinical centers of the country, the first drop is used as a blood glucose test using point of care method. The aim of this study was to compare the level of glucose through first and second fingertip blood and venous blood samples of edematous diabetic patients in stroke intensive care units.
    Materials and Methods
    In this cross sectional, analytical descriptive study, 103 edematous diabetic patients were selected via available sampling method. The subjects were hospitalized in stroke ICU Qaem Hospital in Mashhad, Iran in 2012. Glucometry was performed, using first and second capillary blood drops and standard venous sample simultaneously. The data were analyzed by SPSS 17 software, using repeated meature ANOVA, paired t-test, and Bland–Altman plot.
    Findings: There was no significant difference in glucose levels in the first and second fingertip blood drops (p=0.257), while there was a significant difference between glucose levels in the first and second fingertip blood drops with standard venous sample (p
    Keywords: Diabetes Mellitus, Edema, Intensive Care Units, Point-of-Care Testing, Blood Glucose
  • M. Mojalli, M. Khosrojerdi *, A. Mohamadpour Page 73
    Aims: Usually, patients with ischemic heart disease (IHD) are left in the community after discharge and their care is not controlled. One of the most important measures for the effectiveness of heart surgery and decease its complications is cardiac rehabilitation. The aim of this study was to determine the effect of a cardiac rehabilitation program training based on continues care model on empowerment and cardiovascular indices in patients with ischemic heart disease.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled clinical trial, 70 patients with IHD, who were hospitalized and discharged in the Coronary Care Unit (CCU) of Vasei Hospital, Sabzevar, Iran in 2017, were selected based on the available sampling method and randomly assigned to two groups of control (N=35) and intervention (N=35). The data collection tool was a three-part questionnaire including demographic characteristics, checklist for recording the hemodynamic variables, and empowerment questionnaire. Patient's empowerment and cardiovascular indices were assessed before and after the implementation of the cardiac rehabilitation program based on continues care model. The data were analyzed by SPSS 22, using independent t-test, and Chi-square test.
    Findings: After the intervention, the mean score of empowerment was significantly different between the two groups (p=0.03). Also, the mean systolic and diastolic blood pressure and cholesterol and blood glucose levels were significantly different in the two groups after the intervention (p
    Conclusion
    The cardiac rehabilitation program training based on continues care model is effective in empowerment and cardiovascular indices in patients with ischemic heart disease.
    Keywords: Cardiac Rehabilitation, Follow-up Care, Empowerment, Cardiovascular, ind